A világ legszebb szállodái

hotel szálloda Pécs
Avantgard képek egy szállodai szoba falán - Hotel Árkádia, Pécs


Akit érdekel a hotelek világa, az nyilván nem hagyja ki a Travel Ozone TV-csatornán A Világ legszebb szállodái c. sorozat darabjait.
Ennek az angol filmalkotásnak az epizódjait a Port.hu műsorajánlója így teríti elénk:

 

„Ez a sorozat azt tűzte ki céljául, hogy egy lélegzetelállító útra kalauzoljon minket a világ legnevesebb és legelbűvölőbb szállodáiba. Megtapasztalhatjuk, hogy milyen a luxus és a kifinomultság egy elveszett paradicsomban, egy afrikai kunyhóban, vagy akár egy lenyűgöző aknavájatban. Jamaicától Baliig, az idilli korallzátonyoktól a lakatlan szigetek örök bájáig, a sorozat egy fantasztikus felfedező útra hív minket. „

A minap a sorozaton belül a tv segítségével Szicília egyik kolostorból átalakított szállodájában jártunk, ahol a műsor szerkesztői külön felhívták a figyelmet a festmények kitűnőségére.
Erről az jutott eszembe, hogy a szállodák, ahol megfordulunk mi átlag magyarok, Európában mindenütt azt látjuk, változatos minőségben és ízléssel ugyan, de képek díszítik a hotelszobákat és a szállodák közösségi tereit is.

Minőség a szállodai képek terén

Ám olyan különlegességről, hogy az avantgard remekbe szabott, kitűnő minőségű reprodukcióit akadémikus válogassa szobánként, arról csak egy pécsi szállodában tudok.
Igen, a pécsi Hotel Árkádia képeinek válogatását és azok elhelyezését Pincehelyi Sándor grafikusművész végezte és hozta-vitte-igazgatta nagy szeretettel a képeket.

S ha már Pécs és a képek szóba kerültek: a hotel vendégei közül számosan megtekintik a közelben található Csontváry múzeumot is.

hotel szálloda Pécs
A Csontváry Múzeum homlokzata


Csontváry persze nem csak napjainkban képezi viták tárgyát. Kassák Lajos Éljünk a mi időnkben c. kötetében Kassák így ír róla:

„Közben festette hatalmas méretű, banálisabbnál banálisabb motívumú képeit, amiket kortársai egy őrült merényletének tartottak a piktúra ellen, s ma behódolnak előtte a fontoskodó kritikusok, és képeit már látni tudják a maguk különösen szép, mesésen gazdag valóságukban.”

Csontváry gigantikus méretű képei persze nem férnének el egy-egy szállodai szoba falán, de érdemes miattuk Pécsre utazni és közben megszállni egy művészetbarát hotelben, itt:
Pécs, Hotel Árkádia.

***

Témánkba vágó bejegyzések: