Bejegyzésem tisztelgés a futuristák 1927-es kongresszusa előtt, ahol is Gépvédő Ligát alapítottak.

Egy hulladékgyűjtő autó is lehet elegáns

hulladékgyűjtők Pécs SERES autóUgye ismerős a kép: nyár van, nyitott ablakok mellett dübörög be az utcába a kukásautó. Élők és holtak egyaránt felpattannak, épp ideje már, hiszen hasukra süt a nap, szemétgyűjtési idő van, munka ezerrel – ezt böffenti bele a reggelbe a "kerekes óra", a hulladékgyűjtő autó és hangos személyzete.
Vagyis ébresztő.
A kukásautó dübörögve szívja magába a szemetet, miközben másik felén az ezer éves motorja a millió kilométerek alatt összeszedett mérgét önti az utca népére.

 

Persze, ez nem mindig és nem mindenhol van így, Pécsett olykor a kedvencem fordul be az Ifjúság útja felől, a SERES gyártmányú kísérleti szemétszállító gépezet.

A mi utcánkban a legszebb autó a kukásautó

Ez nem csak csendes, de tisztára mosottan hófehér, kifejezetten elegáns hulladékgyűjtő autó. Olynyira az, hogy egyszer nagy merészen kijelentettem a Tumblr-on egy fotó kíséretében: a mi utcánkban a legszebb autó a kukásautó!

hulladékgyűjtők Pécs SERES autó


És bizony ezzel a kijelentésemmel aligha álltam messze az igazságtól.
(Jó, jó, elismerem, az utcánkban az utóbbi évben azért a személyautók is elkezdték frissíteni az évjáratukat és kezdenek felzárkózni a kukásautó színvonalára.)

Olvasom a SERES Gépipari és Kereskedelmi Kft. honlapján a Hírek rovatukban, hogy rajtuk a jövőben sem fog múlni a csendes, korszerű, számítástechnikai újdonságokkal telezsúfolt kukásautók városi rendszerbe állítása, hiszen a szinte hangtalan elektromos jármű gyártására is képesek.

Igen, ez lehet a jövőnk, a szemétszállító ipar elhagyja a dübörögve ébresztés funkcióját, helyette viszont egyesével számon tartja a kukákat (bocs, a szemétgyűjtő edényeket), memóriájában rögzíti, melyikből mikor mennyit ürített – ez alapján az okos szemétgyűjtő kiállítja a számlát házra, személyre szabottan.
Mindennek előfutáraként egyelőre be kell érnem azzal, hogy szinte ünnepnapot teremtve időnként belibben az utcánkba a SERES-ék hófehér kukásautója.

Nézegessen még gyönyörű kukásautókat!
> SERES hulladékgyűjtők

***

Kukázzunk együtt korábbi, a témát érintő bejegyzéseimben:

Terepszemle - a munkaadó

Még Pécs: