Az energetikai beruházás előnyei a költéssel szemben

energetika beruházás energetikai tanúsítvány
Energetikai beruházás eredménye az energiahatékonyság


A költés és a beruházás közti két fő különbség az hogy ha valamire költünk, az lehet szép, hasznos vagy érdekes, de pénzben kifejezhető haszna nem feltétlen érvényesül.
Ellenben beruházás esetén a cél a befektetett összeg visszanyerése, méghozzá minél rövidebb időn belül.

 

Egy energetikai beruházás általában 5-12 éven belül térül meg, így akinek ez megfelel, az megtervezi és megcsinálja. Aki ezt nem akarja kivárni, az kihasználhatja a jelenleg is futó "Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel"-t. Ezzel azonnal pénzt takarít meg, így nem kell kivárni a hosszú megtérülési időt.
(Az energetikai tanúsítvány - amennyiben eladná az ingatlant - vissza fogja igazolni a beruházás eredményeit, s így megnöveli az eladhatóságot és kedvezőbb árfekvést fog eredményezni!)

Számoljunk például egy hatvanezer forintos rezsivel

Általában egy 60.000 Ft körüli rezsi esetén a fizetendő kötelezettségünk átalakul a fizetendő összeg 10.000 Ft rezsi + 40.000 Ft hiteltörlesztésre.
Vajon ez a 40 ezer forint mennyinek tűnik majd 10 év múlva?!!!
Ez összesen 50.000 Ft azaz minden hónapban nyerünk 10.000 Ft-ot 20 éven keresztül és onnantól havi 40.000 Ft-t nyerhetünk. Így nem veszünk plusz terhet a nyakunkba, csak máshogy hívjuk majd a fizetési kötelezettségünket, ami kevesebb lett. 

energetika beruházás energetikai tanúsítvány
Rezsicsökkentés másképpen - a napenergia felhasználásával


A legegyszerűbb megoldás napelem elhelyezése, de aki többet szeretne, összetettebb beruházásba is belefoghat amivel hosszabb távon jobban jár.

P.S. 2021-től az állam a felújítási támogatások kiszélesítésével nagy mértékben segíti az energiával való takarékoskodás megvalósítását. 

Vendég bejegyzés. Írta:
Józsa Péter
Energetikai tanúsító

***

Kapcsolódó tartalom: