2023 november hónaptól alapvető változások lépnek életbe az energetikai tanúsítás területén. Az új energetikai tanúsítványok célja az épületek energetikai jellemzőinek korszerűbb és részletesebb bemutatása lesz. A 2023 novemberétől hatályos új előírás egyszerűsíti a korábbi építészeti, bonyolult és elavult követelményeket, amelyek alapján a szabályozás az építkezők számára előírta a feladatot. Az új energetikai tanúsítványok nemcsak gondoskodnak az épület energiahatékonyságával kapcsolatban, hanem konkrét javaslatokat is tartalmaznak a fejlesztéseket támogatva. Ez elősegítheti az épületek megújítását, korszerűsítését és az energiamegtakarítást célzó beruházások megvalósítását.

A friss szabályozás értelmében az energetikai tanúsítvány elkészítése az újonnan épült vagy értékesített, valamint tartósan bérbe adott, 50 négyzetméternél nagyobb hasznos alapterületű ingatlanokra vonatkozik.
Az új szabályok lehetővé teszik az energetikai jellemzők kiszámításának naprakészségét a technológiai fejlődésnek megfelelően. Ide tartoznak a modernebb épülettechnikai rendszerek és alternatív megoldások, mint például a napelemek és a LED-fényforrások figyelembevétele. Az Innotau Kft. nevű cég az új körülmények között is profi módon áll rendelkezésre az energetikai tanúsítvány elkészítésében. Az energetikai tanúsítványt továbbra is elérhetik az érdeklődők az interneten, az eddigi módon, az energetikai tanúsítvány keresésével.

Ez lehetőséget teremt az építkezők számára, hogy a legmegfelelőbb technológiákat válasszák az épületeikhez, az energiahatékonyság növelése érdekében. Az új számítási módszer lehetővé teszi az új technológiai rendszerek alkalmazását az épülő vagy felújított épületek energetikai rendszereinek tervezésében. Ennek következtében a műszaki leírások és az építészeti-szaki dokumentáció elkészítése már az építési engedélyezési vagy bejelentési eljárás részeként válik szükségessé, amely kedvezően befolyásolja az építkezések helyzetét, és segíti a tervezési és végrehajtási folyamatot. Az új energetikai tanúsítványok és szabályozások együttesen az új, megújuló és korszerűbb épületek felé fordítják a figyelmet, továbbá részletesebb jelentések és az egyszerűbb számítási módszer elősegíti az épületek energiahatékonyságának javítását és az energiamegtakarítás előmozdítását a beruházások terén. Mindezek a lépések az épületek fenntarthatóságát és a környezeti hatások csökkentését szolgálják.

Az energiahatékonyság fogalma az energiafelhasználás és az elért eredmény közötti hatékonyságot méri. A magas energiahatékonyság azt mutatja, hogy mennyire takarékosan és hatékonyan használjuk fel az energiaforrásokat a kívánt célok eléréséhez vagy a szolgáltatások biztosításához. Az energiahatékonyság általában százalékos arányszámmal vagy más mérőszámokkal fejezhető ki. Például, ha egy fűtési rendszer 80%-os energiahatékonysággal működik, az azt jelenti, hogy az energiafelhasználás 80%-a hasznosan kerül felhasználásra a fűtésre, míg a maradék 20%-a veszteségként jelentkezik, például hőveszteség formájában.

Az energiahatékonyság rendkívül fontos a fenntartható energiafelhasználás és az energiapiaci stabilitás szempontjából. Magas energiahatékonyság csökkenti az energiafogyasztást, a környezeti terhelést és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, hosszú távú távon csökkenti az energiafelhasználás költségeit.
***
Témánkat bővítő bejegyzések: