A klaszter nagy dolog

Elöljáróban mindjárt szögezzük is le: az az igazán nagy dolog, ha a piacon konkurensek fognak össze! Ki hinné, pedig immár az egész világon, így Magyarországon is komplett hálózatok működnek konkurensnek tudott, vagy legalábbis annak gondolt cégek, vállalkozások, vállalkozók együttműködésével.
Ezeket a hálózatokat klaszternek nevezzük.
A Wikipedia megfopgalmazása szerint a klaszter:

„ Olyan cégek gazdasági hálózata, amelyek ugyanabban az ágazatban (előállítók, szállítók, kutatók, szolgáltatók) dolgoznak, illetve azonos ágazatokat fognak össze.”

De az igazán nagy dolog az, hogy ebből az együttműködésből valamennyi piaci szereplő hasznot húz.
Minket persze most, két időszak határán – amikor a hideg megy, viszont jön a meleg – a szolgáltatásokat igénybe vevő polgár érdeke érdekel a legjobban.
A példánk tehát az Energiapartner klaszter lesz, pontosabban az ebben tömörült épületgépész kisvállalkozások javaslatai, amelyeket igenis aprópénzre, sőt, ha lehetséges, akkor vastagabb megtakarításra kívánunk és tudunk felhasználni. (És nagyvonalúan eltekintünk a vállalkozások előnyétől, például a közös, országot átfogó erős honlappól származó előnyükről, ahol az érdeklődő területi és szakmai alapon is válogathat a klaszterbe tömörült szakemberek közül – kikerülve a mekkmestereket.)

 

Hideg el, meleg be

A hosszú és meglehetősen kitartó hideget most már elfelejthetjük. De az energiafelhasználás kérdése ilyenkor is aktuális: egyrészt ilyenkor kezdődhet a kazánok, fűtési rendszerek cseréje, korszerűsítése, másrészt a nagy melegek miatt – ha van – elkezdjük használni a klímakészülékeinket. Néhány jó tanács, hasznos információ az előttünk álló hónapokra az Energiapartner klasztertől.


Óvatosan a klímával!

A visszafogott klímahasználat nem csak a környezetvédelem miatt fontos, de számottevő energia-megtakarítást is elérhetünk.
Mielőtt bekapcsolnánk a nyári melegben a klímát, érdemes gondoskodni más „hűsítő” eljárásokról, mint az árnyékolás redőnyökkel, zsalugáterekkel és hosszú távon akár egy lombos, nem tűlevelű, fával.
A falra futtatott növényzet is árnyékot ad, nyáron hűsít, télen pedig visszatartja a falak hőjét.

energetikai tanúsítvány
Energiapartner karbantartó

Kemény tél volt: sokat dolgoztak a gázkészülékek

Persze, rendben is van, hogy esetenként egy meghibásodás miatt gázkészülék-szerelőt hívunk a készülékek megjavítására, ugyanakkor azt kevesen tudják, hogy a rendszeres – legalább évenkénti -  karbantartást még egy 2013-as kormányrendelet is előírja a felhasználók számára.
Ráadásul a nem megfelelően és rendszeresen karbantartott gázkészülékek lényegesen több energiát is használhatnak el, amelyet a pénztárcánkon is érezhetünk.
Fontos még tudni, hogy a munkával célszerű felkészült  gázkészülék-szerelőt megbízni.

Oxigén kell? De az égéshez is!

Bármilyen égés során szén-dioxid termelődik, amely nagyon gyorsan elhasználja a helyiségben lévő oxigént. Ilyenkor történnek azok a sajnálatos balesetek, amelyek akár végzetes tragédiához is vezethetnek. Az éves rendszeres karbantartásra ezért is van szükség. Hogy milyen típusú készülék esetén milyen szellőzési formára van szükség a biztonságos működéshez, ezt megtudhatjuk az Energiapartner honlapjának Tudástárából. 

A kazán cserét „kér”?!

Nem véletlen ebben az alcímben a sportnyelv. Magyarországon sajnos elég sok, akár több tíz éves gázkazán van még használatban, azonban ezek olyannyira elöregedhetnek, hogy súlyosan balesetveszélyesekké válhatnak. Még a fociban is ha egy játékos elfárad vagy megsérül, azonnal cserét kér az edzőtől. nincs ez másként a kazánok esetében sem. Hogy mi kell egy gázkazán cseréjéhez és menyi idő alatt intézhető el, arról ingyen és részletesen tájékoztat az Energiapartner.hu Tudástára.

Energetikai tanúsítvány

Bizony, 2012 óta – kivéve néhány esetet – minden ingatlan el- és kiadásánál meg kell mutatni a vevőnek, bérlőnek, hogy milyen energetikai „képességekkel” rendelkezik az épület!
Az Energiapartner vállalkozók és vállalkozások információval és a tényleges tanúsítvány elkészítésével az ország egész területén a polgárok rendelkezésére állnak.

A klaszterek által elérhető lakossági és közületi előnyöket érdemes kihasználnunk. Amint a példa is mutatja, mindennapi ügyeinkben pénzre váltható információkhoz, ötletekhez juthatunk. És ez nem kis dolog!

Az energetikai tanúsítványról szinte minden szükséges ismeret megtalálható az alábbi oldalon, Energetikai tanúsítvány

És ajánlom még elolvasásra: 
Rezsicsökkentés minimális befektetéssel