keresőoptimalizálás SEO keresőmarketing

2019 első tippjei keresőoptimalizáláshoz, SEO-hoz

Tanácsot, tippet adni két különböző kategóriában lehet.
Egyfelől konkrét, materiális értelemben vett tippeket oszthatunk, másfelől elvi, elméleti tanácsot üthetünk a klaviatúránkba.

Konkrét tippek:


A Google értesítő (www.google.hu/alerts)

Meg az se mindegy, hidd el nekem,
hogy mit írnak rólad az interneten.
Forrás: Koncz Zsuzsa, Becsület, rend c. dalszövege

A Google értesítőből egy számunkra fontos témakör vagy témakörök friss híreiről, a naprakész internetes megjelenésekről kaphatunk értesítést. 

 

Kulcsszavakat adhatunk meg, s ha azt a kulcsszót, kulcskifejezést tartalmazó cikk, blogbejegyzés jelenik meg, akkor a Googletól értesítést kapunk.
Az ilyen információ megszerzéséért sok cég, vállalkozás nagyon sok pénzt fizet erre szakosodott ügynökségeknek, de lám, kisvállalkozások számára, presztizskeresést igénylő celebek, magánemberek számára ez a szolgáltatás ingyen is beszerezhető :-)

Egy feladatsor

Az alábbi feladatsor egy-egy régi blog újraértelmezésekor jöhet jól, amikor jobb helyezéseket szeretnénk elérni a keresőkben, hogy több látogatóhoz juthassanak el gondolataink, jó hírünk, a hozzáértésünk bizonyítékaként.
És akkor is jól használhatjuk fel, amikor a meglévő webegységünket ellenőrizzük SEO szempontból:

  • az elnevezés (title) és a leírás (description) ellenőrzése
  • a menürendszer kialakítása a főbb tartalmakhoz rendelve
  • a rövid bejegyzések megszüntetése (összevonással, címlapra irányítással, törléssel)
  • címsor tag-ek alkalmazása (h1-től h6-ig)
  • képek felvétele (a képaláírás is fontos)
  • képek hiányzó alt tagjének pótlása
  • címkék korlátozott számú alkalmazása
  • belső és külső linkstruktúra
  • bejegyzések hálózati élete (social media)

Ha ennél többet szeretnénk tudni erről a feladatsorról, itt találjuk a forrást:
Fogjuk munkára a régi személyes blogot

Általános tippek

Az egyenletesség

Szinte már közhelyszerű, hogy a linképítés során nem szabad egyszerre nagy mennyiségű linket szereznünk, mert a Google ezt nem veszi természetes folyamatnak, hanem galádságnak, mesterséges linkpumpálásnak és ebből következően büntetésből hátrébb sorolja a webegységünket a keresőben, legyen az honlap, blog, webáruház vagy akármi is.

Tehát a linképítés során egyfajta egyenletességet kell felmutatnunk, miképpen a természetes növekmény is ilyen természetű.

Azonban megfigyelésem szerint ez az egyenletesség a web minden szegmentumában törvényszerűen érvényesül.
A legfrisebb példám - más kárán tanul az okos alapon ajánlom - bár én a saját káromon tanultam ki az egyenletesség követelményét.
Szóval a példa: a keresőoptimalizálásban, SEO-ban létezik a "Barnacle SEO" technika. Ez nagyjából azt jelenti, hogy linkünkkel befészkeljük magunkat egy weboldalra, mintegy kullancsként, ahogy az angolról magyarra fordítás eredménye mutatja. Tipikus példája, hogy a Wikipedia valamely címszavához értékes külső tartalmat ajánlunk, a magunk írását természetesen. Amely ezáltal wikipédiás látogatókat csábít magához.
Ezt én körültekintően végzem, alkalmanként és mindig sikerrel.
Ám néhány nappal ezelőtt átnéztem a szakmai blogom és egyszerre négy-öt bejegyzéshez kapcsolódóan is írtam kiegészítést a Wikiben.
Egy éles szemű szerkesztő számára ez azt jelentette, hogy én összekeverem a Wikipediát a linkgyűjteményekkel, jól elmarasztalt és az aznapi összes kiegészítésemet kitörölte. Válogatás nélkül, értékelemzés nélkül, megfontolás nélkül, az összeset.
Nem haragszom, mert sokat tanultam az esetből: az egyenletesség általános érvényű törvényszerűség!

***

Ha az Első Magyar Keresőoptimalizáló Verseny győztesének több tapasztalatára kiváncsi, itt megtalálja azokat: