Itt van az ősz, a falevelek okozta dugulások időszaka

duguláselhárítás dugulás ősz

Minden évszaknak megvan a szépsége, de a veszélye is. Duguláselhárító ismerősömet, Világi Tamást kérdem, vajon a meseszép ősz milyen veszélyt jelenthet számunkra az ő szakmája szempontjából. Szép monológot kapok válaszul.
- A falevelek okozta dugulások mindig eszembe juttatják a „Hull az elsárgult levél…” című Máté Péter dalt. Anno ez a nóta verte a magyar zenei toplisták élét. Mi is verjük, csak éppen a fejünket a falba, amikor azon kapjuk magunkat, hogy beázott a házfal, a „fúj a fáradt őszi szél” meg a „hull az elsárgult levél” miatt.

 

A csatornába berohadt falevél (vagy egyéb eltömődés: moha, döglött állat, faág, cserépdarab) ha egyszer elakad, roppant hatékonyan tudja szűkíteni a csatorna keresztmetszetét – a csapadék előbb-utóbb (nagy esőnél inkább előbb) telíti a csatornát, és az egész csapadékelvezetés értelmét veszíti. Ha ráadásul a cső el is van rozsdásodva, deformált, befordult, príma lehetőség fennakadni a fennakadnivalónak – a csurgó orrán-száján ömleni fog a víz!

Irreálisan szűk esőcsatornával is volt már dolgunk – hát igen. Mindennek, a dizájnnak is megvan az ára, viszont nem szabad elképedni, amikor kellő karbantartás hiánya miatt az elakadt falevelek blokkolják a csapadék elfolyását.

- Ezek szerint a duguláselhárító szakember őszi slágermegbízása a falevelek okozta gócok megszüntetése?

 - Viszonylag gyakori a duguláselhárítás Budapesten, Érden, Győrben és sorolhatnám persze, vagyis mindenütt, ahol számos lapostető található.
Kétféle ember létezik: aki áradozik, és aki hallani sem akar a lapostetőkről.
Az tagadhatatlan, hogy a lapostetőre hulló falevelek kevés eséllyel tűnnek el a tetőről. A szél egyik sarokból a másikba hordja a színpompás leveleket, és ha nincs a tetőlefolyón rács, a dugulás szinte tuti.

duguláselhárítás dugulás ősz

Micsoda remek dolgok, amikor az őszi erdőt járva vastag levélszőnyegen lépkedhetünk! A lapostetőn mindez már sokkal kevésbé remek, főleg, amikor a vastag levélréteg körbeöleli a lefolyószűrőt, rátapad, rárohad, végül elzárja a csapadék útját, mely aztán utat talál magának, sok galibát és anyagi kárt okozva.

Mindenképpen érdemes duguláselhárító szakembert hívni. Lapostetőnél, nehezen hozzáférhető, zárt térben lefutó csatornában kamerás csatornavizsgálattal remekül meg lehet állapítani, hol van a probléma, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy a dugulás miatt pangó víz szivárgott be. Lehet, hogy csak szétcsúszott egy könyök.

- Magunk is sok mindent elvégezhetünk a tetőn - vetem közbe.

- Javaslom, hogy a csatorna, az eresz, a folyóka duguláselhárítás ne kerüljön avatatlan kezekbe, főleg, ha tetőcsatornáról van szó. A tető veszélyes üzem, akkor is, ha lapostetőről van szó, hiszen a rohadó nedves falevél rendkívül csúszós. Ha pedig többemeletes sátortetős háztető a duguláselhárítás terepe, különösen veszélyes. 
A falevelek „ipari” szinten is okozhatnak dugulásokat, hiszen az őszi, nagyobb esőzések alkalmával a közüzemi csatornába mosódott növénymaradványok, ágak, kavicsok, egyéb csatornába sodort, blokkot okozó eltömődések nem kis feladatot adnak a duguláselhárító mestereknek. 
Megelőzés? Ne engedjük a fejünkre, azaz a tetőre nőni a fát! Ha mégis: a lombgyűjtő kosár, a folyamatos karbantartás, a csatornára pattintható háló, a levélfogó rács nem hiányozhat!

***

A témában más érdekességek: