A nyílászárók, mint az ajtók, ablakok és kapuk, fontos szerepet töltenek be minden épületben. A gyártásuk és értékesítésük során számos szakmai kifejezéssel találkozhatunk, amelyek pontos megértése elengedhetetlen a megrendelő és a szolgáltató közötti hatékony kommunikációhoz. Az alábbiakban áttekintjük a leggyakoribb szakszavakat és azok jelentését, hogy a folyamat minden résztvevője könnyedén eligazodhasson.

Profil

A „profil” kifejezés az ajtó- és ablaktokok, valamint keretek alapanyagára utal. Leggyakrabban műanyagból (PVC), alumíniumból vagy fából készül. A profil típusa meghatározza a nyílászáró hő- és hangszigetelési tulajdonságait, valamint az élettartamát is. A megrendelő számára fontos, hogy tisztában legyen azzal, milyen profilra van szüksége, hiszen ez nagyban befolyásolja az épület energetikai hatékonyságát.

Üvegezés

Az „üvegezés” az ablakok és ajtók üvegfelületének típusát jelenti. A modern nyílászárók többrétegű, hőszigetelt üvegezéssel rendelkeznek, melyek javítják a hőmegtartást és csökkentik a külső zajokat. A „kétrétegű” vagy „háromrétegű” üvegezés közötti különbséget fontos ismerni, hiszen ezek eltérő szintű szigetelést biztosítanak.

Tok és szárny

A „tok” az a keret, amelybe az ajtó vagy ablak illeszkedik. A „szárny” pedig az a mozgatható rész, amely nyitható és zárható. Ezek anyaga és kialakítása meghatározza a nyílászáró stabilitását és szigetelési képességeit. A tok és szárny kompatibilitása elengedhetetlen a megfelelő működés érdekében.

Vasalat

A „vasalat” magában foglalja azokat a fém alkatrészeket, amelyek az ajtók és ablakok mozgását biztosítják, például a zsanérokat, kilincseket és zárakat. A megfelelő vasalat kiválasztása biztosítja a nyílászáró hosszú élettartamát és könnyű használatát. A vasalat minősége közvetlen hatással van a nyílászáró biztonságára és működésére is.

Hőhíd

A „hőhíd” az a pont, ahol a hő könnyen átjuthat az épületen, például egy rosszul szigetelt ablaknál vagy ajtónál. Az ilyen pontokon jelentős hőveszteség fordulhat elő, ami megnöveli a fűtési költségeket. A megfelelően kialakított és szigetelt nyílászárók csökkentik a hőhidak kialakulásának esélyét, így javítva az épület energetikai hatékonyságát.

RAL beépítés

A „RAL beépítés” egy szabványosított beépítési technika, amely biztosítja a nyílászárók optimális szigetelését. Ez a módszer különösen fontos az energiatakarékos épületek esetében, mivel megakadályozza a hőhidak és a páralecsapódás kialakulását. A RAL szabvány betartása garantálja a nyílászárók hosszú távú, problémamentes működését.

Légzárás

A „légzárás” az ablakok és ajtók azon képességére utal, hogy mennyire képesek megakadályozni a levegő átjutását. A jó légzárással rendelkező nyílászárók csökkentik a hőveszteséget és javítják a beltéri komfortot. A gyenge légzárás esetén huzat és energiaveszteség léphet fel, ezért fontos a légzárás mérése és ellenőrzése a nyílászárók kiválasztásakor.

Zárási pont

A „zárási pont” az az elem, ahol az ablak vagy ajtó záródik. Minél több zárási ponttal rendelkezik egy nyílászáró, annál biztonságosabb és stabilabb lesz. A zárási pontok megfelelő elhelyezése és minősége szintén befolyásolja a nyílászáró hőszigetelő képességét.

Kifogástalan kommunikáció és pontos igények

A szakszavak pontos ismerete mind a megrendelő, mind a szolgáltató részéről elengedhetetlen a nyílászáró gyártás és értékesítés során. Ha mindkét fél tisztában van a használt kifejezések jelentésével, elkerülhetők a félreértések, és a végeredmény pontosan megfelel majd az elvárásoknak.
Példa helyünk: Ablak Pécs

Korábban egy másik szakma szakszavairól:
A gerillamarketing szakszavai és jelentésük

Bemutatjuk: energetikai tanúsítvány