Prospektus lapozgatás közben - egy duguláselhárító vallomása

duguláselhárítás

Pár hete, egy szerelvényáruházban két budapesti duguláselhárítás közt shoppingoltunk a munkatársammal. Várni kellett a sorunkra, így felmarkoltam pár prospektust, mondván, lássuk, mi újság a nap alatt. (Ugye, említettem már párszor, hogy két feladat közt sem unatkozunk?)

 

Kezembe került egy neves cég 2021-es katalógusa is. (A mi vállalkozásunk is napi szinten használja termékeiket.) A cég vízvezeték-szereléshez, fűtési, szellőzési és légkondicionálási rendszerek kiépítéséhez és csövek megmunkálásához szükséges szerszámokat, gépeket és berendezéseket készít, komplett megoldásokat kínál csővezetékek kiépítéséhez, valamint a kapcsolódó szervizelési és karbantartási munkákhoz.

A házi duguláselhárításhoz persze nem innen kell vásárolni, ahhoz jó a régi, egyszerű spirálózó szerkeszet is, a csőgörény:

duguláselhárítás
Csőgörény, spirálozáshoz

Szivárgáskereső

A gázszivárgások, vízvezetékek, szennyvízvezetékek repedésének pontos helyét, mélységét szivárgáskereső műszerekkel tudjuk a talaj feltárása nélkül meghatározni. Kisebb feladatoknál, például üregek ellenőrzéséhez is remek eszköz.

A kisebb volumenű problémáknál, az otthonunkban eltömődött konyhai, fürdőszobai, kádlefolyó tisztításához már egy alacsonyabb „tudású”, kapacitású gépi csőtisztító berendezés is kiváló segítség.
Félmillió forint körül minőségi csőtisztítókat vásárolhatunk. Ám minél nagyobb átmérőjű, minél hosszabb a szennyvízvezeték, annál „komolyabb” nagynyomású tisztítógépre van szükség. Az igazi ászok 40-300 mm átmérőjű csövek dugulásaival is elbánnak. Ezek komoly tőkebefektetést igényelnek. Példa: egy 4 ütemű önindítós, benzines, nagynyomású masina 200 literes víztartállyal, 50m-es tömlővel, 1 darab tisztítófejjel bruttó 5 millió 200 ezer forint. Ehhez kell minimum utánfutó és gépkocsi, ami szintén nem két forint.

Még átböngésztünk pár prospektust, míg sorra kerültünk. Aztán indultunk egy zuglói dugulást megszüntetni, de út közben beugrottunk egy lottózóba, hiszen a prospektusokból képzeletben jó alaposan bevásároltunk.

Világi Tamás
Duguláselhárítás

***

Korábban a témában: Ősz, falevelek, dugulás