Mi is az az utcai gerillamarketing

A Street marketing az utcai környezetbe helyezett, kreatív és interaktív marketingstratégia, mely célja a fogyasztók megszólítása és emlékezetesség növelése. A Street marketing, más néven utcai marketing, egy olyan gerillamarketing eszköz, mely kreatív és interaktív megoldásokkal használja fel az utcai környezetet a fogyasztók megszólítására.

A célja az, hogy valamilyen módon bevonja a potenciális vásárlókat és emlékezetessé legyen a márka vagy termék a számukra. Az utcai marketing egyedi, figyelemfelkeltő eszközökkel dolgozik, amelyek általában nem hagyományos reklámokat jelentenek.

Az utcai marketing során fontos szempont a kreativitás és az eredetiség. A cégeknek, társadalmi szervezeteknek olyan megoldásokat kell alkalmazniuk, amelyek kiemelkednek a tömegből és megragadják a figyelmet.

A példa felmutatja a lényeget

A nyitó képen látható, a hibás útfelületet kiszínező eljárás a járókelő számára egy kettős üzenetet hordoz. Egyrészt összetéveszthetetlenül beazanosítja az üzenet "feladóját", a Magyar Kétfarkú Kutyapártot.
Másfelől felhívja a figyelmet az úttest vagy járda megengedhetetlen elhanyagoltságára.

Ezek lehetnek például váratlan helyeken feltűnő installációk, utcai performanszok vagy akár interaktív játékok is. Az utcai marketing nagy előnye, hogy közvetlen kapcsolatot teremt a fogyasztókkal, így nagyobb eséllyel emlékeznek majd a márka vagy termék nevére.

Internet kontra utca

Az internetes világban élve az utcai marketingnek is fontos szerepe van abban, hogy elérje a fogyasztókat ott is, ahol nem online szoktak lenni. Az emberek mindennapjaihoz hozzá tartozik az utcán való mozgolódás is, így az utcai marketing segítségével könnyebben lehet eljutni hozzájuk és bevonni őket a márka világába.

Az utcai marketing hatékonyságának mérése sokszor kihívást jelenthet. Azonban léteznek olyan módszerek, mint például közösségi média elemzés vagy QR-kódok használata az érintett fogyasztói csoportok nyomon követésére. Így könnyebb lehet felmérni az utcai kampány sikerességét és hatékonyságát.

Végül azt lehet mondani, hogy az utcai marketing egy nagyszerű eszköz lehet egy cég vagy márka számára ahhoz, hogy kitűnjön a versenytársak közül és emlékezetessé tegye magát a fogyasztók számára. Kreativitásra és eredetiségre van szükség ahhoz, hogy sikeres legyen egy ilyen kampány, de ha jól használják, akkor hatalmas sikereket érhetünk el vele.

***

Témánkba vágó írások: