A szerelem vasba öltözik

A pécsi lakatfal – mint minden más lakatfal a világon – a szerelmeseké. Ám olykor felparázslik a vágy némely politikusokban, hogy a lakatfal népszerűségéből maguknak is lehasítsanak valamennyit.

lakatfal Pécs politika közélet
Lakatok a pécsi lakatfalon

Az első lakat története a hetvenes évek messzi homályába vész. A városi folklór többféle magyarázattal is szolgál, meglepő választékot kínálva, kinek-kinek igénye, vágya szerint.
Egyesek szerint egy szerelemre éhes városi asszony a kerítésre kitett lakattal jelezte a szeretőjének, hogy szabad az út a gyönyörök kertjéhez, mert a férje valahová elment.

 

Mások szerint az iskolát befejező kollégisták a szükségtelen szekrény lakatjukat kattintották ide.
Megint mások szabaduló rabnak tulajdonítják az első lakatot.
De akármiért is került a belvárosi rácsra az első lakat, immár évtizedek óta szerelemlakatokról beszélhetünk.

lakatfal Pécs politika közélet
A pécsi lakatfal 2016 februárjában

Pécsett komoly turista látványosság a Janus Pannonius utcában a két eredeti lakatfal és ezek beteltével már a “mesterséges” vasállványzatot és a város több kerítését is kezdi birtokba venni a meggátolhatatlan népakarat.

De a lakatok nem csak kedves színfoltot, hanem komoly gondot is jelentenek, akárcsak Európa más lakatoló városaiban. A lakatoknak súlya is van, így kidőlhet a jól meglakatolt kerítés vagy folyóba zuhanhat a hidak korlátja. Éppen ezért Velencében pénzbüntetés jár a szerelem ilyesfajta súlyos kifejezéséért, Párizsban a városvezetés utasítására “lakatmentesítették” a Pont des Arts hidat.

lakatfal Pécs politika közéletHanem olykor a politika is nagy étvággyal ront rá a szerelemre. Ahol emberek élnek, szórakoznak, sportolnak, szeretnek ott előbb-utóbb megjelenik a politikus is, hogy szakítson magának a dolog népszerűségéből.
Pécsett civilek újították fel a legnagyobb lakatfalat (a Pécsi Görög Kisebbségi Önkormányzat kezdeményezésére) az EKF évében, 2010-ben, vagyis amikor Pécs volt Európa egyik kulturális fővárosa.
A megújított és kibővített lakatfal ünnepélyes átadásán Pécs város önkormányzata a képen látható szerénynek aligha mondható, hivatalos lakattal tisztelte meg a civilek munkáját és a szerelemre éhes közönség rácsait. Azóta is rejtély, kivel esett szerelembe a város vezetése. Viszont a jónép a maga lakatjaival már teljesen beborította és így eltüntette a hatalom hivatalos, hetyke jelét.

***

A lakatfal témájába vágó korábbi bejegyzések:

És még egy kis Pécs: