A sikeres vállalkozások mögött ezt találjuk:

Ha a világ bármely táján górcső alá veszünk egy sikeres szervezetet, a kiváló gazdasági eredmények mögött a kutatások mindenhol elkötelezett, az elvártnál lényegesen többet tévő alkalmazottakat találnak! Hiába jó egy cég pénzügyi helyzete, hiába kiváló a stratégiája, ha nincsenek elkötelezett munkavállalók, akkor csak a középszer, a sodródás jut számukra.

A kérdések kérdése tehát így hangzik:

Hogy lesznek (és maradnak) elkötelezettek a dolgozóink?

 


A mai divatos vezetői elméletek, a vezetéssel foglalkozó szakértők egyöntetűen azt hangsúlyozzák, hogy a vezetők feladata egy olyan környezetet kialakítása, amelyben a dolgozók pszichológiai biztonságot érezhetnek, ami lehetővé teszi, hogy kibontakozzanak, hogy a maximumot hozzák ki magukból. Jó példa erre a Google Aristotelés projectje, ahol három éven keresztül kutatták a legjobb csapatok titkát.
A Google kutatása azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy hiába tesz meg mindent a cég, ez önmagában nem elég, a dolgozóknak is teljes felelősséget kell vállalniuk a munkájukért.

vállalkozás vezetőképzés gazdaság

Mit tehetünk mi, egyének, hogy elköteleződjük egy cég, egy ügy, egy cél mellett?

Az elkötelezettség kialakulása bennünk, egyénekben akkor tud kialakulni, ha megfigyeljük, hogyan viselkedünk problémák, nehézségek esetén, majd tudatosan választunk gondolkodási stratégiát. Erre számtalan lehetőségünk van, hisz a mindennapjaink tele vannak problémákkal.
Christopher Avery azt tapasztalta, hogy a problémák megjelenésekor egy természetes, a szocializációnk során megerősödő pszichológiai folyamaton megyünk keresztül: 

1. - tagadás. Nincs is olyan nagy probléma. Mindig volt valahogy, most is lesz majd valahogy.
2. – hibáztatás. A problémáért valaki más felelős, én nem tehetek semmiről. Itt sem voltam, ha itt voltam, nem vettem észre, ez nem az én dolgom.
3. – önigazolás. Én szóltam előre, nem is egyszer! Persze, amit én mondok, az senkit nem érdekel!
4. – szégyenérzet. Nekem is észre kellett volna venni ezt a problémát, de nem figyeltem eléggé. Túl sok nekem ez a feladat, ennyit nem tudok kezelni.
5. – kötelességérzet. Ha senki nem oldja meg a problémát, akkor valakinek meg kell. Megint valakinek érezhetem magamat!
6. – felelősségvállalás. A probléma megoldásának a folyamatát tudatosan magamra vállalom. A problémából tanulni lehet, minden probléma megoldása jobb szakemberré tesz. 

A kutató megállapítása szerint azok, akik a tagadás, hibáztatás, önigazolás állapotában megmaradnak, nagyon hamar kikerülnek a szervezetből. A szégyenérzet, kötelességérzet állapotában lévőket nem a belső motivációjuk hajtja, hanem a szocializáció során rájuk ragadt viselkedés. Ezzel a viselkedéssel meg akarnak felelni a környezetüknek, hogy jó kislányoknak, jó kisfiúknak tartsák őket. Akik ebben az állapotban maradnak, azok egy idő után kiégnek és hosszú távon veszít a szervezet és veszít az egyén is. Persze rövidtávon az ilyen viselkedés még jutalmat is érdemel.

vállalkozás vezetőképzés gazdaság

Fellelőség vállalás = élni a szabadságunkkal!

Ha magunktól vállaljuk, hogy megoldjuk az életünkben, a munkahelyünkön óhatatlanul elénk toluló problémákat, akkor tapasztalatokat nyerhetünk, energikusak maradunk és egy idő után észrevesz bennünket a környezetünk és előre léphetünk a szervezeti ranglétrán. Felelősségvállalás nélkül nincs sikeres, agilis szervezet.
A felelősség vállalása nem történhet kívülről érkező felszólításra, manipulációra. Annak magából a egyénből, az ő belső motivációjából kell származnia.

Mit tehet egy vezető, ha elkötelezett munkatársakat, csapatokat szeretne?

Inkább kezdjük azzal, mit ne tegyen: Ne higgye azt, hogy egy-két napos csapatépítéssel, bowlingozással, közös kötélmászással elkötelezett munkatársakra tehet szert.
Mi tehet?
Az én tréneri tapasztalatom szerint, a Google példáján jól el lehet indulni, és olyan munkahelyi légkört kialakítani, amelyben az emberek mernek egymással nyíltan beszélni. Ez egyértelműen vezetői feladat.
Ugyancsak az a személyes tapasztalatom, hogy érdemes a munkatársakkal megismertetni, végigbeszélni a felelősség vállalás folyamatát.

Persze a dolog ennél azért egy picivel bonyolultabb. Akit érdekel a téma, kérem hívjon fel, keressen meg! Egy kötetlen beszélgetést mindenképpen megér!

Vendég bejegyzés.
Írta:

Héder Sándor
mérnök, tréner, coach
címzetes egyetemi docens
Forlong - Vezetőképzés frontvonali vezetőknek