Ne nagyobb, gyorsabb, jobb akarj lenni, hanem más!

Üzleti környezetünk egyre inkább a komplexitás jeleit hordozza - gyorsak és nem lineárisak a változások. Van, hogy nagy erőfeszítés hatására sem érjük el a kívánt eredményt, van, hogy kis változásoknak tovagyűrűző, lavinaszerű hatása lesz. Ebben a világban másképpen érdemes gondolkozni a vezetőknek, mint a kiszámítható, tervezhető világban - más túlélőkészletre van szükség, mint eddig. Ebben a világban nem az a fontos, hogy nagyobb, gyorsabb, jobb légy, hanem az, hogy különbözz másoktól!

 

Herminia Ibarra nagyszerű előadása szerint, hogy különbözni tudjunk másoktól, három területre kell figyelnünk:
https://www.youtube.com/watch?v=odYQUgC2jBo

Túlélőkészlet vezetőknek – 1.

Fogalmazd újra, mi is a munkád lényege!
Példát is tudok mondani. Mi elsősorban vezetőképzéssel, azon belül is frontvonali vezetők és középvezetők képzésével foglalkozunk.
Van olyan vezető, aki ezt mondja:  „A munkám lényege, hogy végrehajtassam azt, amit a főnökeim kérnek tőlem!”
Más vezető szerint:  „Mind a termelés, mind az emberek irányítása, tanítása fontos számomra. Célom az, hogy folyamatosan fejlődjek minden téren!”
Megint más vezető így fogalmazza meg a munkájának a lényegét: „Minden támogatást megadni a csapatomnak, hogy a megfelelő minőségben, határidőre meg tudjunk felelni a vásárlói igényeknek!” Más felfogás, más viselkedés, más kommunikáció és más eredmények. Ha egyedül nem megy, legyél bátor és kérj segítséget!

Túlélőkészlet vezetőknek – 2.

Légy játékosabb, kísérletezz többet!
A komplex világ annyira bonyolult, hogy nem lehet pontos tervet készíteni. Csinálj kísérleti projekteket. Ha ráharap a környezeted, akkor erősítsd azt, ha nem, akkor lépj tovább, ejtsd a projektet, akármennyire is fáj érte a szíved! Mi felnőttképzéssel, tréningezéssel foglalkozunk. Nincs az a piackutatás, ami kiderítené, mire van, mire lesz a piacnak szüksége. Az sem működik, hogy nézd meg, mi megy nyugaton és pár hónap múlva az lesz itthon is. Nyugaton nagy divatja van a kreatív gondolkodás fejlesztésének. Nálunk eladhatatlan ilyen képzés.
A cégeknek számtalan működésbeli problémája van emberi síkon. Van vezető, aki úgy fogalmazza meg a problémáját, hogy „sok a konfliktus”.
Van, aki ugyanezt a problémát úgy látja „nem elég erősek a dolgozók, hogy szívesen vegyék a kritikát”.
Más vezető szerint, a probléma gyökere az, hogy a kollégái „nem tűrik a stresszt” és van, aki szerint a munkatársainak „meg kell tanulni asszertíven kommunikálni”.
Mindegyik jó meglátás, de hogy melyikre fog „ráharapni” egy cég, azt előre nem tudhatjuk. Kísérletezni kell, próba szerencse – trial-error tanulásra van szükség.

vezetőképzés vezetés túlélőkészlet vezetőknek

Túlélőkészlet vezetőknek – 3.

Szélesítsd a kapcsolati hálódat!
Ne csak a cégen belülre koncentrálj, építsd a hálódat a szervezeten kívül is. Minél szélesebb körből vannak kapcsolataid, annál valószínűbben találsz új partnereket, annál valószínűbben jutsz friss gondolatokhoz. Szerencsére ma már majd minden városban vannak vállalkozói klubok, a gazdasági kamarák is számtalan díjtalan programot szerveznek. A konferenciák, különböző rövid képzések is jók a kapcsolati háló szélesítésére. A saját tapasztalatom szerint a közeli országokban nagyjából ugyanolyan árban vannak a képzések, mint nálunk, de teljesen más közösséggel, gondolatokkal tudunk találkozni. Pécsi révén nekem Zágráb a kedvenc városom. Közel van, jó a kaja, jó a sör, a konferenciákon közvetlenek az emberek, jókat lehet beszélgetni.

A blogger levegője a hozzászólás. Ha van saját tapasztalatod, véleményed, légy szíves oszd meg velem és az olvasókkal!


Vendég bejegyzés, írta:
Héder Sándor
Forlong
mérnök, tréner, coach
címzetes egyetemi docens