természetgyógyászat online képzés internet

Az internet ma már mélyen gyökerezik a magyar hétköznapokba. Ám a széles elterjedettség nem feltétlenül jelent minden korosztálynál, különböző mértékben iskolázott embereknél teljes körű „hozzáértést”, széles körű felhasználási képességet.
Éppen ezért kerestem egy gyakorló szakembert, Varsányi Péter természetgyógyász oktató személyében, hogy példákon keresztül választ kapjak a kérdésre: lehet-e sikerrel online képzést vezetni Magyarországon?

 

- Hogyan zajlanak az online virágterápiás és természetgyógyász képzések az EszenciaCentrumnál?

- Talán a leggyakoribb kérdés, amivel a tanulni vágyók megkeresnek, az az, hogy hogyan is zajlanak nálunk a képzések. Egy mulatságos sztori jut most az eszembe, amely megmutatja, hogy milyen mélyen is élnek bennünk a régi beidegződések.
Két hete felhívott egy hölgy, és a képzésekről érdeklődött. Nagyjából el is mondtam neki mindent, amit tudni kell és érdemes, majd a végén a következő párbeszéd zajlott le közöttünk:
- Jaj, el is felejtettem megkérdezni, maguk a miskolciak?
- Nem, az egy másik cég, a mi képzéseink nem levelőz képzések, hanem igazi online előadásokra épülnek.
- Akkor maguk a hajdúnánásiak, ugye!
- Nem, a mi központunk Gödön van.
- Gödön?
- Igen.
- Hát az jó messze van!

Ezek után megbeszéltük, hogy tulajdonképpen mindegy is, hogy a térképen hol vagyunk, hiszen éppen azért online egy online képzés, hogy ne számítson a távolság.

- Az Önöknél jelentkezők bíznak az internetben?

- A távolság és a kommunikáció rendszerét biztosító gépek nem csak lehetővé teszik az otthonról, illetve távolról történő tanulást, kétség kívül egyfajta szűrőt is beiktatnak az oktató, ha úgy tetszik a képző hely és a résztvevő közé. Talán ez a legtöbb bizonytalanság forrása, és egyben a tetten érhető bizalmatlanságnak is az egyik legfontosabb összetevője.
Ezt szem előtt tartva próbáltunk kialakítani egy olyan rendszert, amely kényelmes, biztonságos - és egyben alapos tanulás tesz lehetővé.

A jelentkezéstől az online tanfolyam tananyagának megszerzéséig

- Hogyan tervezték meg ezt a folyamatot?

- Első lépés a jelentkezés. Ezt tanfolyami honlapunkon keresztül, egy egyszerű regisztráció után lehet megtenni. 
Gyakorlatilag ahhoz lehet hasonlítani, mint amikor egy webáruházban megvásárolunk egy terméket. Csak nálunk a "termék" egy tanfolyam. A képzések, és főleg a változatok kialakítása során a legfontosabb szempontnak az egyéni igények kiszolgálását tekintettük, és jelentős kedvezménnyel honoráljuk, ha valaki úgy dönt, hogy minden képzését nálunk végzi. Ezt szolgálják előre összeállított és szabadon kialakítható csomagajánlataink.

- Ha van első lépés, akkor nyilván van második is...

- Így igaz – mosolyodik el beszélgetőpartnerem. A második lépés az adatok megadása és a jelentkezés véglegesítése.
Jelentkezés után az érdeklődő által megadott e-mail címre küldünk egy linket. Erre rákattintva egy biztonságos Űrlapra jut, ahol meg kell adnia a számlázáshoz és a felnőttképzési szerződéshez szükséges adatokat. A jelentkezés a tandíj, vagy annak választott részletének befizetésével válik véglegessé.

- És mi a harmadik lépés?

A befizetés után már csak egy lépés van, a hozzáférés megadása a tananyaghoz. Egy következő e-mailben a jelentkező megkapja oktatási portálunk vagy, ha úgy tetszik, online tantermünk címét, személyes felhasználónevét és jelszavát. Ha belépett, már hozzá is fér az általa választott tanfolyam online leckéihez, amelyek minden esetben videót - előadáson készült felvételt - prezentációt - vagyis előadáson levetített segédanyagot - és több esetben külön letölthető pdf formátumú jegyzetet is tartalmaznak.

De ezzel még nincs vége – teszi hozzá a természetgyógyász oktató. Célunk, hogy a nálunk tanulóknak a lehető legteljesebb felkészülési lehetőséget biztosítsuk. Több képzésünk anyagát kiegészítettük online tesztek és kvízek lehetőségével, de természetgyógyászati képzéseinkhez ingyenes személyes konzultációs alkalmakat is biztosítunk.
Emellett a gyakorlati tudás elmélyítésére életmódtáborokat szervezünk, amelyek több célt is szolgálhatnak. Számunkra magától értetődő, hogy táborainkat a lehető legmagasabb szakmai színvonalon szervezzük meg. Ugyanakkor táboraink alkalmasak az ÁEEK által életmódtábor-teljesítési kötelezettség teljesítésére is, hiszen képzőhelyünk az ÁEEK által elismert vizsgafelkészítő tanfolyamokat szervez. Így például hallgatóink egy táborban, egy költséggel, és egy időráfordítással tudják teljesíteni gyógynövényismereti képzésünk gyakorlati részét, és a természetgyógyászati modulhoz kapcsolódó életmódtábort.

Vagyis olyan képzési struktúrát sikerült évek alatt kialakítanunk, amely egyedülálló módon egyesíti magában az online képzések kényelmét az offline képzések személyességével.

- Vagyis Ön mit válaszol a kérdésemre, lehet-e sikerrel online képzést vezetni Magyarországon?

- Lehet! – feleli mosolyogva Varsányi Péter.

***

A témáról másutt:

Mire használható a természetgyógyász végzettség?

Az online marketing egy terápia?