Magyar bicikli

oktatás egészségügy politika Balog Zoltán államszocializmus
Balog miniszter nyilatkozatát olvassák

Balog Zoltán emberminiszter az iskolák központosításával kapcsolatban tette ezt a jelentős kijelentést: “Túltoltuk a biciklit kicsit”.
A kijelentés mértani pontossággal jelzi, szerinte amúgy minden rendben van a közoktatásban, sőt azon túl is, például az egészségügyben, ezt a kis kréta problémát is hamarosan úgy megoldja a kormány, hogy az EU tőlünk veszi majd szégyenkezve a mintát.

 

Tehát nincs semmi gond, csak a bringa picit át lett tolva a ló túlsó oldalára, (hogy stílben precíz másolatát adjam mindannak, ami az országban történik).
Ám az a bökkenő, hogy itt nem egyszerű kréta vagy WC-papír hiányról van szó, hanem egy általánosan, a társadalom minden ágában jelentkező adminisztratív-utasításos központosításról, és annak következményeiről, csak Balog miniszter ezt még nem vette észre.

Jómagam a minap szakrendelésre igyekeztem egy CT-felvételemmel, s mivel az előző alkalommal a szakrendelésen a szakrendelőben a szakorvos szakszerű számítógépe nem tudott megbirkózni a CT felvételt tartalmazó CD-vel, most laptopot is vittem magammal.
Balog miniszter, ha orvoshoz megy, nyilván nem visz laptopot magával és attól sem kell tartania, ha kórházba igyekszik, hogy a portánál kigurul a hóna alól egy tekercs WC-papír, vagy a zsebéből kiesnek az elemek, amiket a vérnyomásméréshez vinne éppen.

Vegyük most kézbe a Mi a poltika? című könyvet (Osiris, Budapest, 2004) és olvassunk bele Ágh Attila Közpolitika c. esszéjébe:

”Az adminisztratív-utasításos állami szerepkör rendszerré emelésének nagy történelmi kudarcát nemrégiben az államszocialista országok szolgáltatták, bemutatva, hogy a társadalom állandóvá és rendszeressé változtatott “hadiállapota” nem tesz lehetővé normális és hatékony működtetést, de fejlesztést sem, hiszen a társadalom diktatórikus megszervezésével és az erőforrások hatékonyságának igen alacsony fokával jár.”

Az idézet alapján nagyon úgy fest, a mi biciklink hátsó kereke még rendesen belelóg az államszocializmusba, az első kerekünk pedig defektet kapott, és Balog miniszter nagy büszkén ezt a bringát tologatja.

***

Témába vág: