ajtók nyílászáró

Először is tekintsünk meg egy videót, amely egy kínai biztonsági ajtó felnyitásáról készült. 
https://www.youtube.com/watch?v=XoUg94gvLdM&w=420&h=315
Ezzel nem azt állítjuk, hogy minden kínai ajtó ilyen, bár számos mester szerint: - A kínai ajtót egyszerűen nem lehet jól beállítani.
De ilyen előjáték után szedjük össze, milyennek kell lennie egy biztonságos bejárati ajtónak, akármilyen nemzetiségű is.

Mitől biztonsági egy biztonságos ajtó?

  1. Anyag: Az ajtó anyaga alapvető fontosságú. A legtöbb biztonsági ajtó acélból vagy többpontos záras fából készül. Az acél ajtók ellenállóbbak a betörésiekkel szemben, mivel nehezebbek és nehezebben törhetők fel, míg a többpontos záras ajtók több ponton zárnak be, ami nehezebbé teszi a betörést.

  2. Zárak és zárszerkezetek: A zárak és zárszerkezetek minősége kulcsfontosságú a biztonságos ajtók esetében. A legjobb minőségű zárakat és zárszerkezeteket kell használni, és azokat rendszeresen karbantartani kell. Az elektronikus zárak és a kulcsnélküli belépési rendszerek is növelik az ajtó biztonságát.

  3. Tűzállóság: Egy biztonságos ajtónek lehet tűzállónak is kell lennie. Az ajtó tűzállósági osztálya határozza meg, mennyi időt képes ellenállni a tűznek. Minél hosszabb ideig tartja vissza a tüzet, annál biztonságosabb.

  4. Hangszigetelés: Egy biztonságos ajtó a hangszigetelés szempontjából fontos lehet, különösen, ha zajos környezetben él vagy dolgozik. Egy jó minőségű ajtó csökkentheti a külső zaj behatolását.

  5. Bejelentő rendszer: Egyes biztonsági ajtók bejelentő rendszerrel vannak felszerelve, amely értesítést küld, ha valaki megpróbál betörni az ajtón.

  6. Törésgátló üveg: Ha az ajtó üvegpaneleket tartalmaz, fontos, hogy a törésgátló üveggel legyen felszerelve, hogy ne könnyítse meg a könnyű behatolást.

  7. Szerelés: Az ajtót megfelelően kell felszerelni. A zsanérok és a zárszerkezetek szakszerű felszerelése elengedhetetlen a biztonság érdekében.

  8. Megfelelő méret és elrendezés: Az ajtónak megfelelő méretűnek és elrendezésűnek kell lennie, hogy megakadályozza a betörők könnyű hozzáférését.

  9. Szellőzőrendszer: Ha az ajtón szellőzőnyílások vannak, fontos, hogy ezek is biztonságosan legyenek zárva vagy felszerelve, hogy ne lehessen rajtuk keresztül behatolni.

  10. Ellenőrzések és karbantartás: A biztonságos ajtót rendszeresen ellenőrizni és karbantartani kell, hogy biztosítsa annak hosszú élettartamát és hatékonyságát.

     

    De hagyjuk a "kici occó" kínai ajtókat és nézzünk körbe egy igazi magyar ajtókat kínáló honlapon, a Pécsi Ablak ajtó oldalán - Biztonsági bejárati ajtók
    Egyébként az ajtó azért is fontos szerkezet, mert aki belép valahová, az legelőször is az ajtónkkal találkozik, azon kopog vagy amellett nyomja a csengőt, hogy bebocsájtást nyerjen. Így aztán nem mindegy, hogy a biztonság mellett milyen is a nyílászáró szerkezetünk.
    És persze egy-egy házon belül is találkozunk ajtókkal, szépekkel-csúnyákkal egyaránt. Párnázott főnöki ajtótól a belátást biztosító üveges ajtóig számtalannal.

    ***

    Témánkba, a nyílászárók, ajtók világába vág: Ablak, ajtó redőny