A tudás és a modern társadalom

A társadalmi kiemelkedés vagy legalábbis a felzárkózás reménye évszázadokon át a tudás megszerezhetőségén múlott.
Napjainkban a leszakadóban lévő rétegek számára szintén ez az egyetlen út a mobilitáshoz, de ma már a társadalmi változások, a világfalu soknyelvű kiépülése a szakmák időnkénti váltását, vagyis új szakmák elsajátítását, illetve a folyamatos képzések szükségességét vetik fel. 
Tehát a huszonegyedik században már nem elegendő egy elvégzett iskola bizonyítványán, oklevelén, diplomáján megpihenni, új szakma vagy szakmák elsajátítására kényszerülünk, folyamatosan képzéseken kell részt vennünk ahhoz, hogy a korábbi életszínvonalunkat, társadalmi státuszunkat megőrizhessük vagy hogy feljebb léphessünk.

 

Tanfolyamok, képzések a mai Magyarországon

Vessünk egy pillantást a magyar helyzetképre: vajon milyen a tanfolyamok, képzések, az iskolán túli – jellemzően OKJ-s képzésen megszerezhető képzettségek -  kínálata és kereslete.
S ha már a huszonegyedik századról beszélünk, akkor tegyük ezt az internet eszközeivel.

Pillantsunk is a Google Trends nevű eszköz segítségével arra a kimutatásra, amely a tanfolyam (kék), a képzés (piros) és az OKJ (okker) szavak iránti érdeklődést mutatja a Google keresőben.

tudás képzés tanfolyam Google Trends
Érdeklődés a képzettség növelésére 2004-től napjainkig

Azt láthatjuk, hogy a tanfolyam és a képzés iránt minimálisan lejtő pálya mutatkozik, addig az OKJ képzések iránt növekedési tendencia érvényesül. Ez bizonyosan magába foglalja a megszerezhető szakmai végzettség iránti növekvő igényt.

A Google keresőbe ütve a tanfolyam szót több, mint három millió, a képzés szó esetében pedig közel 4 és félmillió szótalálatot kapunk. Lemérhetjük tehát, hogy a kínálati oldal jelentős. De még meggyőzőbb eredményt kapunk erről, ha belépünk az országos tanfolyamkereső  honlapra, ahol Magyarország összes engedéllyel rendelkező tanfolyamáról szerezhetünk információkat.
Meghökkentő mennyiségben, döbbenetesen széles választékban találunk itt mindenféle képzést és tanfolyamot. Szerencsére komplex keresést hajthatunk végre, azaz a képzés neve és település szerint is válogathatunk.

A kereslet oldaláról szemlélve a Google Trends segítségével megállapíthatjuk, hogy az ország polgárai jelenleg mely tanfolyamokat, képzéseket részesítik előnyben.
Az elmúlt öt évben kiugró mértékűen növekvő a keresettség a theta healing tanfolyam iránt, de az online KRESZ tanfolyam, a sajtkészítő, a hajópincér és az ingyenes OKJ képzés valamint a műszempilla tanfolyam is erős érdeklődést vált ki. Mindemellett az aranykalászos gazda képzés beindítása is sikerrel kecsegtet, és látható igény jelentkezik a határvadász képzésre is.

Vannak változások

Az érdeklődés változásait kutatva azt tapasztaljuk - 2004-től vizsgálva a kereséseket – hogy míg korábban még a műkörmös, a cukrász és a targoncás képzésekben láttak a magyarok fantáziát, addig napjainkban a programozó, az informatikus pálya miatt is ütögeti a nép a klaviatúrát.

Az elmúlt egy évben a legkiugróbban keresett fogalmak, szakmák, képzési formák első helyezettjeit is kikutathatjuk a Google  Trends-ből:

tudás képzés tanfolyam Google Trends
 

tudás képzés tanfolyam Google Trends

Külön figyelmet érdemel - és ezt a figyelmet a második tábla tanúsága szerint meg is kapja - a kis és középvállalkozások ügyvezetője elnevezésű ingyenes okj képzés.
Ezen formán belül a legvonzóbb a 300 órás angol vagy német nyelvi képzés (nem mintha a vezetéstudomány vagy a számítástechnikai alapismeretek nem volnának fontosak).
A tömeges részvétel azt feltételezi, hogy az idegen nyelvek ismeretében meglévő lemaradásunk éppen egy olyan szegmentumban oldódhat, amely erőteljesen segítheti a gazdaságot, ezen keresztül valamennyiünk jólétét.
Hiszen a kis- és középvállalatok vezetői idegen nyelven szerezhetnek tapasztalatokat, megszerzik a külföldi piacokhoz való kapcsolódás egyik alapfeltételét, valamelyik világnyelv elsajátítását.
 

Tanulni muszáj! Láthatjuk, mind a kereslet, mind a kínálat oldala erős és nyitott. A tudás legyen mindenkié!

***

A Google Trends-ről bővebben: Keresőoptimalizálás és Google Trends

Furcsa tanfolyami kérdőív: Hivatalos kérdőíven: Ön migráns?

Egy honlap a tudás honlapjairól: Műveltség