Amit egy jobb agyféltekés rajztanfolyam ad… és amit nem

Közel 10 éve tartunk jobb agyféltekés rajztanfolyamokat, kurzusainkon több, mint 1000 hallgató vett részt.
A jelentkezők között voltak tanulók - általános iskolások, gimnazisták, főiskolások -, hosszú évek óta nyugdíjban lévők, és szinte valamennyi szakma képviselője kipróbálta a módszert: jártak nálunk informatikusok, könyvelők, műkörmösök, élsportolók, pszichológusok, grafikusok, színészek, kőfaragók, eladók, tanárok, ügynökök, orvosok, jogászok, nagyvállalkozók és sorolhatnám tovább.

jobb agyféltekés rajzolás rajztanfolyamok
Rajztanfolyam első és negyedik napján készült rajz

Ahány ember, annyi féle motivációval, elvárással találkoztunk az évek során.

 
  • - A rajzkészség látványos és gyors fejlesztése az alapelvárás a tanfolyammal szemben, de sokan azért jöttek,
  • - hogy szárnyra kapjon a kreativitásuk, fantáziájuk;
  • - megtanuljanak másképp gondolkodni, látni;
  • - jobban ki tudják használni mentális képességeiket;
  • - növekedjen az önbizalmuk, blokkok, gátlások alól szabaduljanak fel.

Volt olyan hallgatónk is, aki pénzre váltható tudást, kenyérkeresetet biztosító szakmát várt a képzéstől.
Esetenként előfordult az is, hogy valaki csupán azért jött el jobb agyféltekés rajztanfolyamra, mert az rajta volt a bakancslistáján, szerette volna kipróbálni a technikát, de nem volt különösebb igénye, maximum csak annyi, hogy jól érezze magát a négy napos hosszú hétvége során.

A dr. Betty Edwards által kidolgozott módszer, ami a modern agykutatás legújabb eredményeit felhasználva született meg, nem csodaszer, annak ellenére, hogy a résztvevők sokszor csodaként emlegetik azt a folyamatot, amelyen a tanfolyam során mennek végig. Ám a számos pozitív hatás mellett a metódusnak vannak korlátai is. Az alábbiakban számba vesszük, mit ad egy jobb agyféltekés rajztanfolyam, és azt is eláruljuk, hogy mit nem.

A rajzkészség fejlődése:

Legszembetűnőbb változás a rajzok minőségében mutatkozik meg. Az előtte-utána alkotások szinte köszönő viszonyban sincsenek egymással, olykor a készítőik sem hiszik el, hogy a rajzokat saját maguk csinálták. Az elnagyolt, karikatúraszerű rajzokból szépen kidolgozott, élethű grafikák lesznek.

jobb agyféltekés rajzolás rajztanfolyamok
Négy nap alatt történő változás a rajzolni tudásban

Helyére kerülnek az arányosságok, megjelennek a részletek, feltűnnek a tónusok, az árnyékok, a csúcsfények. A négy nap alatt megtanulják a résztvevők, hogyan kapcsolják ki a gyermekkorban kialakult mentális képi szimbólumrendszert, ami a legnagyobb akadálya a realisztikus ábrázolásmódnak. Amíg aktív ez a jelképtár, addig nem azt rajzoljuk, amit előttünk van - legyen az egy fotó, vagy a környezetünk egy részlete -, hanem azt, amit az adott dologról gondolunk. Néhány embernél ez a folyamat spontán is végbemegy: ezeket a személyeket tartjuk született tehetségnek.

Technikai tudás:

A kurzuson alapszinten tanulják meg a résztvevők a különböző ceruzákkal és radírokkal való bánásmódot, a tónusozás, árnyékolás fortélyait, a perspektivikus ábrázolásmód szabályszerűségeit. A szóbeli tájékoztató átadása, és a hozzá tartozó gyakorlati feladatsor elkészítése mindössze pár órát vesz igénybe. A jobb agyféltekés rajztanfolyamon furcsamód nem rajzolni, hanem sokkal inkább látni tanulnak meg a hallgatók, a hangsúly ennek a készségnek a kifejlesztésén van. Ebből kifolyólag a módszer nem hagyományos, iskolai-művészeti képzés. Ha valaki alapos technikai jártasságra, a rajzeszközök széles palettájával való profi bánásmód elsajátítására, széleskörű, mély elméleti tudásra vágyik, annak érdemes a jobbagyféltekés rajztanfolyam mellett valamilyen emelt szintű, intézményi képzésre jelentkeznie.

Szakmai oktatás:

A fentiekből adódóan nem beszélhetünk a hagyományos értelemben vett szakmai képzésről a jobb agyféltekés rajztanfolyam esetében. A kurzus utolsó napján kézhez kapott emléklap, vagy oklevél csupán a tanfolyam elvégzését igazolja, de nem jogosít fel oktatásra, különböző munkakörök betöltésére. A megszerzett tudást azonban át lehet váltani készpénzre: kitartó gyakorlással meglepően magas szintre lehet emelni a rajzkészséget, mely segítségével - na meg némi szerencsével - bérrajzolóként rendszeres bevételre lehet szert tenni. Erre számos példánk van, jó néhány korábbi tanítványunk rajzolással egészíti ki a jövedelmét. A 4 nap során megszerzett ismeretek megszilárdítják és kiegészítik a rajzolásról tanultakat, amivel egy művészeti felvételi sikerének esélyét jelentősen megnövelhetjük. Több hallgatónk sikeres kiállítással is büszkélkedhet.

jobb agyféltekés rajzolás rajztanfolyamok
Rajztanfolyam elején és zárásakor készült rajz ugyanarról

A kreativitás kibontakozása:

Az emberi agy két féltekéje különböző funkciókat lát el. A bal agyfélteke irányítja a test jobb oldalát; elemzésen alapuló logikus, racionális döntéseket hoz; érzékeli az idő múlását; minősít, jellemez, esetenként kritizál; felel a verbális kommunikációért, matematikai műveleteket hajt végre. Jobb agyfélteke vezéreli a test bal felét; holisztikus szemléletű; gyermeki, játékos, fantáziadús; időtlen; el- és befogadó; a non-verbális kommunikációt értelmezi; muzikális, felismeri a dallamokat, ritmusokat; művészi készségek tárhelye.
A képzésen olyan feladatokat kapnak a hallgatók, amelyeket a bal agyfélteke nem tud értelmezni, így azok megoldását átengedi a kreatív jobb féltekének. Eleinte nem könnyű a domináns bal agyféltekét elcsendesíteni, de idővel egyre gyorsabban át tudnak váltani a tanulók jobb agyféltekés üzemmódra.

Munkánk hatékonysága:

Amikor az agy mindkét féltekéjét használatba vesszük, jelentős kreatív erőforrásokat szabadítunk fel, melynek előnyeit nemcsak a rajzolásban, hanem az élet egyéb területein is kamatoztatni tudunk. Tűnődjünk is el egy pillanatra: munkánk hatékonysága megnövekszik, teljesítményünk is nő és olyan megközelítésekre leszünk képesek, melyekre kollégáink, versenytársaink esetleg nem is gondolnak!

Ez azonban folyamatos, és tudatos figyelmet kíván. A tanfolyam után, a napi rutin hatására könnyen visszatérhet az elme a megszokott, régi kerékvágásba. Rendszeres rajzolással, egyéb alkotó munkával - még ha nem is törekszünk ezekben művészi minőségre - szinten tartható, sőt, fejleszthető a kreatív készségünk.

jobb agyféltekés rajzolás rajztanfolyamok
Négy nap, amely így megváltoztatja a világot

Látásmód változás:

A jobb agyféltekés rajztanfolyamon a legnagyobb hangsúly a másképpp látás elsajátításán van. A résztvevők megismerkednek egy speciális érzékelő állapottal, megtanulják, mit és hogyan figyeljenek meg ahhoz, hogy bármit élethűen le tudjanak rajzolni egy fotóról, vagy a környezetükből.

A látásmód változása nemcsak a képi ábrázolás színvonalában érhető tetten, hanem a való életben is. Sok tanítvány arról számol be a kurzus után, hogy elkezdenek másképp látni, könnyebben észreveszik a lényeges dolgokat, figyelmüket kevésbé homályosítják el az érzelmi hangulatváltozások, a berögzült szokások, hiedelmek. Mindez gyökeres változást idézhet elő a hallgatók életvitelében, munkájában, ezért a „rajzold újra az életed” reklám szlogen, amellyel jobb agyféltekés rajztanfolyamokat hirdetnek, nem alap nélküli.

Kikapcsolódás, relaxáció:

A jobb agyféltekével végzett alkotó munka során fellépő tudatállapot változás sok mindenben hasonlít a meditáció, a mindfulness (tudatos jelenlét, éberség), vagy a flow élmény hatására bekövetkező mentális váltásra. Ezekben az állapotokban a figyelem egyetlen pontban koncentrálódik. A lényegtelen, zavaró ingerek - pl. a környezet zaja - kioltódnak, a hétköznapi problémák miatti szorongás, aggódás átmenetileg felfüggesztődik, egy időre megszűnnek a kételyek, a félelmek. A tudatban nem marad hely az elkalandozó, többnyire a múltban, és a jövőben járó frusztráló gondolatoknak. A test és a lélek ilyenkor megpihen. Az izomzat ellazul, a vérből kiürülnek a stresszhormonok, mélyül a légzés, a vérnyomás és a pulzusszám a normális érték felé közelít. A rendszeres rajzolás tehát nemcsak a művészi készséget fejleszti, hanem pozitív, egészséges élettani hatással is bír.

Ha a fentiekkel tisztában van a tanfolyamra jelentkező hallgató, akkor nem érheti csalódás, a négy napos képzés nagyszerű kaland, felejthetetlen, életre szóló élmény lesz a számára!

Vendég bejegyzés.
Írta Szepes Liliána jobb agyféltekés rajz oktató
További információk: jobb agyféltekés rajztanfolyamok