víz víztisztítás csőtörés

Tűzre, vízre vigyázzatok! – kiáltották városok utcáin-terein a strázsák, s mindkét elemre ügyelnünk kell nekünk is, mai városlakóknak.
Ebben a bejegyzésben tűzről nem, csupán vízről lesz szó, de arról tüzesen :-) 
Közelebbről a témánk: a víztisztítás és a vizek elfolyása helyének műszeres meghatározása lesz.

 

A víztisztításról

Szerencsés országban élünk, vizünk van rendesen: forrásvíz, hévíz, folyóvíz olyan nagyságrendben, mint a Tisza és a Duna, sőt tavunk is van, méghozzá Európa-hírű, a Balaton és persze a Velencei-tóról se feledkezzünk el.
Ivóvizünk is van, itt-ott arzénos ugyan, de mi most az egészséges ivóvízzel foglalkozzunk.
Ám az egészséges ivóvíz, a tiszta víz, amely a természet ajándékaként kerül a vezetékeinkbe, ezekben a vezetékekben gyakra elpiszkolódik.
Például az ólomcsövekből kioldódó ólom teszi egészségtelenné az ivóvizünket Budapesten.
A Világgazdaságnak A vízminták ötödében magas ólomtartalmat mértek c. cikkében olvashattuk nemrég:

"Eddig összesen 2700 vízminta érkezett be a Nemzeti Népegészségügyi Központba (NNK), ahol a csapvíz ólomtartalmát vizsgálták meg. A beküldött anyagok csaknem ötödénél találtak eltérést a szakemberek... Az eddigi vizsgálatok szerint jellemzően a régi épületekben mutatható ki határérték feletti ólomkoncentráció."

Mindebből az következik, hogy aligha fog ártani az egészségünknek, ha víztisztító berendezést szereltet be egy vállalkozás, ipari létesítmény sőt a magánlakások is erősen érdekeltek lehetnek.
A szakemberek jelenleg a fordított ozmózis technológiával tisztított vizet tekintik etalonnak.

Műszeres csőtörés diagnosztika

A vízre és a vízzel tényleg vigyázni kell! A víz károkozásának – lám a kincsnek is lehet negatív oldala – egyik nagyon sunyi formája a csőszivárgás.
Ezt számtalan dolog okozhatja: elrozsdásodás, földrengés, gyökérbenövés és így tovább.
Régen a szakik vésővel és kalapáccsal, ásóval és szívlapáttal igyekeztek kideríteni az eltűnő víz útját. Nyomukban szó szerint kő kövön nem maradt, se a kertekben, se a lakásokban.
Ma már műszerek számos fajtája áll rendelkezésre az épületgépészet szakavatott mesterei számára. Kamera, hőkamera és még mennyi minden. Mindezekről az eszközökről és módszerekről itt szerezhetünk bővebb ismereteket:
műszeres csőtörés bemérés.

Jó ismeretbővítést kívánok, és közben persze tűzre, vízre vigyázzatok!