bor pincészet
Kilátás a Gáspár pincétől az észak-nyugyati baranyai tájra

Bort, búzát, békességet - kedves olvasó!

Igaz, kívánságom csak részben teljesülhet ebben a bejegyzésben, mert csupán borról lesz itt szó, bár nagyon is kitűnő borról, hukk, a búza és békesség ígéretét valamelyik másik bejegyzésemben igyekszem teljesíteni.
De térjünk vissza a címre, amely szerint a jó bornak is kell a cégér, hukk.
Rosszmájú borivók ehhez azt is hozzá szokták tenni: nem elég a cégér - szőlő és szaktudás is kell a príma nedühöz!

 

A borkészítés mesterségével kapcsolatban általában a hagyományt szokták kiemelni, hogy már a dédapánk is itt énekelt pityókásan a haverjaival, de meg is érdemelték, mert eltanulták a jó bor receptjét az ő nagyapáiktól, akik már a rómaiaknak is jó bort kínáltak a délre vezető hadiutak mentén.
Nos, a Gáspár Pincészet ifjú tulajdonosa is elmondhatja mindezt, hiszen itt, Szigetvártól alig messze, a turbéki dombok hajlatában tényleg már a római korban termesztettek szőlőt és varázsoltak belőle peckes ízű, jófajta bort.
- A présházunk mélyén a hódoltság korából származó pincét találtunk! - mondja Gáspár Szabolcs, aki nem csak birtokosa, hanem gondozója is a Gáspár Pincészetnek.
Ezzel a mondattal mintegy alátámasztja amit fentebb a korábbi bor-kultúra átvételéről mondtam, hukk.
A hagyomány mellett kevesebbser kerül szóba, de itt, a turbéki szőlőhegyen, a Gáspár pincében erről is szót kell ejtenünk, hiszen a gazda egyetemen tanulta a borász mesterséget, s így hagyomány és tudomány együttesen értékeli a talaj gazdagságát, kémiai összetételét, a kordonművelés szabályait, a hordóban érlelés hőfokait és még ki tudja mennyi mindent, hiszen én inkább, hukk, tesztelek, az izlelőbimbóimra gyakorolt hatást vizsgálom, s kevésbé érdekel, hogy milyen fából faragták a hordót és hány fokosnak kell lennie a borász hőmérsékletének érleléskor, hukk :-)
Nem mellesleg már az első évjárat megszülte Szabolcs jó hírnevét, hiszen a Bellator cuvée bora arany minősítéssel debütált.
Hát ennyit szerettem volna elmondani az öreg pécsi borvidék legfiatalabb borászáról. Jé, ez az utolsó mondat akár a cégérre is elkelne! Hukk!

***

A témában még elolvasásra ajánlom: