Akció hegyén-hátán

Közeleg a húsvét, most aztán se szeri, se száma a húsvéti akciónak. Persze a nyúl hátára pattanó kereskedelemi egységek egy részének árajánlata nem kapcsolódik szorosan az ünnephez, semmilyen más célt nem szolgál a mostani akció, mint az általános vásárlói érdeklődés felkeltését.
Számomra azok az akciók szimpatikusak, amelyek legalább érintőlegesen kapcsolódnak egy konkrét ünnephez, vagy legalábbis egy nagyon tág asszociációval csatlakoznak.

ár marketing húsvét akció
Bárányborda: Antall Ildikó Komótos lakomák c. könyvében recepttel.
Forrás: Étterem Pécs, Receptek

Olyasmire gondolok most, mint a bárányból készülő ételeket tartalmazó szakácskönyv híre, vagy a locsolás illatfelhőjét idéző – asszociatív - 50%-os Bioderma akció a SIPO Patikáknál.

 

Persze vásárolhat magának autót, mosógépet, televíziót, kerékpárt, számítógépet is a család valamely kereskedelmi akció nagyszerű ígéretét kihasználva, de nekem mégiscsak a szerves kapcsolódású akciók a legszimpatikusabbak.

Ár, akció, vásárló

Az ár kérdése a marketing fontos eleme. Már maga a marketing-mix is – a klasszikus értelmezésben – a 4P-re (product, price, place, promotion), vagyis a termékpolitika, az árpolitika, az elosztáspolitika és a kommunikációs politika négy tartópillérére épül. (Részletesebben itt: Online marketing mix: alapfogalmak).

Az árpolitika minden cég életében fontos alap. Az alkalmankénti akciók segítik felpörgetni a vásárlásokat.
Az akciók meghirdetésekor gyakorta elkövetik azt a hibát, hogy nem a vásárló fejével gondolkozva születik meg a reklámszöveg. Ilyen például a készletkisöprés fogalmának használata, ami a szemét szóra történő asszociációt hívja elő, márpedig ki akarna szemetet vásárolni, még ha akciós is a hulladék! Vagyis árelőnyt érdemes meghirdetni kifogástalan termékekre.
Amúgy létezik egy, kitűnő minőséget eleve olcsón ígérő kereskedelmi megoldás, az outlet áruházak formájában. Ezek az üzletek a kifogástalan, ámde kifutó termékeket kínálják az új termékpaletta megjelenése után, hallatlanul előnyös áron.
Kedvezményes bútorvásárláshoz példa lehet mondjuk a Bokros Bútoráruház: > kanapé

És mindezt összefoglalva, szinte ingyen, 100%-os árengedménnyel, húsvéti akcióban, mert megérdemlitek: a nyúl legyen veletek!